Urk

Het Dorp

Urk is een levendig en karakteristiek vissersdorp. Dat moét u eens beleven. Een voormalig eiland. Een pittoresk dorp waar nog steeds dat eilandgevoel kan worden beleefd met een wandeling door het doolhof van steegjes in de oude dorpskern, waar ieder huisje anders is. Verrassende doorkijkjes, knusse pleintjes, karakteristieke geveltekens en de vele sierlijke decoraties met ankers en scheepjes.

Winkelen

In de oude dorpskern bevinden zich verschillende winkels onder de naam "Oud Urk". Verdere winkelcentra zijn "De Hofstee" en "Het Urkerhard".

Markten

Iedere zaterdagmorgen is er in het winkelcentrum "Het Urkerhard" een uitgebreide markt.

Activiteiten

Natuurliefhebbers: Het Urkerbos en de Witte Zandvlakte zijn aan de rand van het dorp te vinden. Verder leent de polder zich prima voor fietstochten.

Zwemmen: De twee strandjes zijn op loopafstand. Ook is zwembad 't Bun makkelijk te bereiken.

Cultuur: De oude dorpskern van Urk staat op de Werelderfgoedlijst en is vanuit alle kanten makkelijk te bereiken. De vuurtoren, museum en de botterschuur zijn in het seizoen te bezoeken.
Verder kent Urk vele koren, die 's zomers en 's winters iedere woensdag verschillende concerten geven.
De zaterdag voor Pinksteren is Urkerdag. Een dag waarop veel activiteiten worden georganiseerd een de klederdracht weer in ere wordt hersteld.

Vervoer

Alles in de oude dorpskern is op wandelafstand. Wandelen is ook de meest handige manier van verplaatsen binnen de oude dorpskern. 

Daarbuiten zijn alle wegen ook goed ingericht voor fietsers en de omgeving nodigt uit tot lange fietstochten, of, zoals de plaatselijk bevolking, een rondje over de haven.

Ook per auto kunt u zich prima verplaatsen. Alle parkeerplaatsen zijn vrij parkeren.